Denna veckas citat:
- "Varför måste det heta internationella kvinnodagen? Män känner sig inte välkomna då. Vi kan väl byta namn till något annat?" 

- "Varför ska ni jämt fokusera på allt dååååligt på internationella kvinnodagen? Bara massa negativt. Se det som är bra istället. Vi borde vara nöjda och glada att vi är kvinnor" (chef)
 
JA MEN KANSKE FÖR ATT KVINNOR SYSTEMATISKT BEHANDLATS SÄMRE ÄN MÄN GENOM ALLA TIDER ENBART PÅ GRUND AV ATT DE ÄR KVINNOR OCH FÖR ATT 36 000 KVINNOR OM ÅR BLIR VÅLDTAGNA OCH CA 20 KVINNOR VARJE ÅR DÖDAS AV EN NÄRSTÅENDE, I SVERIGE. 
Så nej, vi borde inte byta namn på internationella kvinnodagen till något annat.

(Utöver det så har vi INTE enbart statistik om allt som är åt helvete. Vi brukar ha föreläsning från sexualupplysare, vi brukar ha besök från kvinnojourer, föreläsningen i år kommer handla om: "hur är det att leva som transperson", vi har fotoutställningar, tävlingar, feministiska bokbord, blommor som vi skänker bort till alla besökare, peppteman, musik etc etc etc.). Fast vi måste MÅSTE måste lyfta det som är åt helvete för annars glöms det bort. Och göms bort... I vardagen. I orättvisan. I patriarkatet.

Feminism arbetar för jämställdhet och människors lika värde OAVSETT biologiskt kön, genus, sexuell läggning, etnicitet osv. osv. osv.  Men det är omöjligt att förändra negativa destruktiva normativa system om vi inte ifrågasätter det som är dåligt och lyfter det till ytan och säger att DET HÄR ÄR INTE OK!  Problemet är inte att jag som cis-kvinna inte är nöjd och glad över att vara kvinna utan problemet är MASSA ENORMA STRUKTURELLA SAMHÄLLSFÄLLOR PÅ GRUND AV SAMHÄLLSORDNINGEN OCH KÖNSSTEROTYPER OCH EVIGA KONTEXTER DÄR MÄN ALLTID GYNNAS ENBART FÖR ATT DE ÄR MÄN OCH KVINNAN MISSGYNNAS och alla blir fångar i förväntningar och krav utifrån idiotiska könsstereotyper som hålls fast med näbbar och klor och ingen blir fri.

[Patriarkat: Samhällen som kännetecknas av fäders inflytande inom familjen, manliga ledares envälde och övervikt för männens inflytande i samhället].
 

Enligt brottsstatistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) dödas i genomsnitt 20 kvinnor varje år av en närstående i Sverige. Det utgör en femtedel av alla fall av mord, dråp eller misshandel med dödlig utgång som förekommer i landet.


17 av dessa kvinnor dödas av en man som de har eller har haft en nära relation till och det dödliga våldet är ofta kulmen på en lång period av våld och hot riktade mot kvinnan. Nära hälften av brotten har föregåtts av polisanmälningar om hot och våld. Dödligt våld utgör den mest extrema formen av mäns våld mot kvinnor. Den största bakomliggande förklaringen till våldet är mannens kontrollbehov över kvinnan, vilket blir tydligt då fler än hälften av brotten begås i samband med separation. 80 procent av det dödliga våldet mot kvinnor i nära relationer sker inomhus, vilket är en högre siffra än för dödligt våld generellt.
 
 
 
 
 
 
Dagens föreläsning (från youtube): https://www.youtube.com/watch?v=9-HpZooZTp8
"Män upplever inte att de har fördelar och privilegier för att de är män. Det kanske inte handlar om summan av upplevda fördelar utan även bristen på insikt om kvinnans konkreta avsaknad av privilegier enbart pga. sitt kön. Problemet är att män spelar på nivå easy, kvinnor spelar på nivå hard."
 

Kommentera

Publiceras ej